Booiebos 24, 9031 Gent (Drongen) – 09/220 93 85 – admin@sios.be

Zorg dat je als leidinggevende optimaal bent voorbereid op een arbeidsongeval

Zorg dat je als leidinggevende optimaal bent voorbereid op een arbeidsongeval

Wanneer je de krant leest kijk je er misschien gemakkelijk naast maar quasi dagelijks vind je in de regionale of nationale pagina’s van je ochtendkrant of favoriete nieuwssite, berichten over arbeidsongevallen. Het is meestal pas wanneer je zelf zo’n ongeval hebt meegemaakt, of als één van je werknemers slachtoffer is geweest, dat je wat meer aandacht gaat besteden aan deze opvallende artikels. Hoe kan je je voorbereiden om arbeidsongevallen te vermijden? En hoe kan je leren om ermee om te gaan?

Voorkomen is beter dan genezen

Neem je de proef op de som en ga je op een nieuwssite zoeken op het woord ‘arbeidsongeval’, dan zal je versteld staan van het aantal resultaten dat je terugkrijgt. Ook de titels liegen er meestal niet om: ‘Arbeider zwaargewond’, ‘Dakwerker komt om het leven’, ‘Arbeider raakt met hand klem in een machine’. Dit soort artikels zijn jammer genoeg bijna dagelijkse kost. Elke dag vertrekken mensen naar hun werkplek om er later die dag slachtoffer te worden van een ongeval.

Uiteraard is het de taak van elke werkgever om ongevallen te vermijden. Dat kan door de arbeidsomstandigheden in het bedrijf zo veilig mogelijk te houden en door ervoor te zorgen dat alle medewerkers een gedegen opleiding hebben gekregen. Maar daar stopt het niet.

Ken je taken en verantwoordelijkheden

Bij het zoeken naar nieuws over arbeidsongevallen valt een tweede categorie berichten op. Die artikels hebben betrekking op de bedrijfsleiders of leidinggevenden van het bedrijf en luiden jammer genoeg vaak als volgt: ‘Zaakvoerders bedrijf krijgen fikse boetes na zwaar arbeidsongeval’, ‘Onderneming riskeert 6.000 euro boete na arbeidsongeval’, ‘Bedrijf staat terecht voor dodelijk ongeval’. Deze titels zijn geen fictie en dateren allemaal van de afgelopen drie maanden.

Als leidinggevende of bedrijfsleider wil je koste wat het kost vermijden dat jij of je bedrijf ooit onderwerp bent van zo’n bericht. In een verantwoordelijke functie heb je er dan ook alle baat bij dat je preventief te werk gaat, dat je goed op de hoogte bent van wat je bij een arbeidsongeval precies moet doen, maar ook dat je perfect bent voorbereid op elk mogelijk doemscenario. Dit zorgt er meestal voor dat de gevolgen van een ongeval voor alle betrokkenen een stuk minder zwaar zullen doorwegen.

Om je optimaal te informeren over dit onderwerp organiseert SIOS op regelmatige basis een sessie ‘taken en verantwoordelijkheden voor de hiërarchische lijn’. Tijdens deze ontbijtsessie neemt onze gastspreker je aan de hand van een praktijkvoorbeeld mee naar de dag van een ongeval, maar confronteert hij je ook met de emotionele en aanslepende gevolgen na het ongeluk. Ondertussen krijg je de nodige informatie om ervoor te zorgen dat deze materie op het einde van de sessie geen geheimen meer heeft.

Inschrijven voor de volgende ontbijtsessie op 30 april kan je hier nog doen. Hou ook zeker deze pagina in de gaten, zodra een datum volzet is houden we je op de hoogte van de volgende sessie.