Booiebos 24, 9031 Gent (Drongen) – 09/220 93 85 – admin@sios.be

Welke hefwerktuigen zijn er? Deel 1: (Elektrische) Transpallet en elektrische stapelaar

Welke hefwerktuigen zijn er? Deel 1: (Elektrische) Transpallet en elektrische stapelaar

Welke hefwerktuigen zijn er?
Deel 1: (Elektrische) Transpallet en elektrische stapelaar.

In de logistieke sector worden tal van hefwerktuigen gebruikt, elk met zijn specifieke toepassing. De keuze van het juiste materiaal voor de juiste job is dan ook van essentieel belang om efficiënt te kunnen werken. Welke soorten hefwerktuigen er nu precies zijn, en waar ze kunnen worden ingezet proberen we hier te verduidelijken in een handig overzicht.

Transpallet

Transpallet

Transpallet

Een transpallet is het eenvoudigste en wellicht meest gebruikte hefwerktuig. Andere benamingen voor een transpallet zijn palletwagen of pompwagen. Een transpallet wordt gebruikt om palletten over een korte afstand dicht bij grond te verplaatsen. De hefhoogte van een transpallet is maximaal een twintigtal centimeter. Met een transpallet kan je palletten niet in de hoogte verplaatsen, je kan er ook geen palletten mee stapelen, uit rekken nemen of in rekken plaatsen. De niet gemotoriseerde transpallet mag door iedereen gebruikt worden zonder voorafgaande opleiding. Transpalletten vind je in zowat elk klein of groot magazijn, en zie je ook vaak in de supermarkt om producten van het magazijn naar de winkelrekken te transporteren.

Elektrische transpallet

Elektrische transpallet

elektrische transpallet

Een elektrische transpallet is de gemotoriseerde versie van de transpallet. De aanwezigheid van de motor zorgt ervoor dat het makkelijker wordt om palletten te verplaatsen met deze versie van het toestel. Ook elektrische transpalletten kunnen lasten enkel dicht bij de grond transporteren, maar omdat het minder kracht vereist om ze voort te bewegen kan je er palletten sneller mee verplaatsen over een grotere afstand.

Elektrische transpalletten worden net zoals de handmatige variant vooral gebruikt in magazijnen of winkels.

Het bedienen van een elektrische transpallet kan gevaarlijk zijn bij oneigenlijk gebruik. De bedienaar van zo’n toestel heeft een veiligheidsfunctie. Hierdoor is er voor het bedienen van een elektrische transpallet een adequate opleiding nodig. Deze opleiding elektrische transpallet kan je volgen bij SIOS. Het theoretisch gedeelte kan ook worden gevolgd als digitale leermodule.

(Elektrische) stapelaar

elektrische stapelaar

elektrische stapelaar

Een palletstapelaar is een toestel om op mekaar te stapelen of in rekken te plaatsen. Anders dan een transpallet, kan je met een stapelaar dus ook in de hoogte werken. Er bestaan handbediende stapelaars, maar in de meeste gevallen zijn deze toestellen voorzien van een elektromotor.

Elektrische stapelaars worden gebruikt bij heel wat logistieke, commerciële en industriële activiteiten. Deze toestellen zijn betaalbaar, wendbaar en eenvoudig te bedienen. Bij de eenvoudigste versie van een stapelaar loop je mee naast het toestel, meer complexe uitvoeringen beschikken over een plateau waardoor je kan meerijden met de stapelaar.

Het onveilig bedienen van de elektrische stapelaar kan leiden tot onveilige situaties. Het toestel zelf is namelijk heel zwaar en kan bij ondeskundig gebruik letsels veroorzaken bij de bedienaar of bij derden. Hierdoor is een adequate opleiding verplicht bij het werken met dit toestel. Deze opleiding wordt georganiseerd bij SIOS. Ook voor dit toestel kan je het theoretisch gedeelte digitaal volgen.