Booiebos 24, 9031 Gent (Drongen) – 09/220 93 85 – admin@sios.be

Welke hefwerktuigen zijn er? Deel 2: heftrucks

Welke hefwerktuigen zijn er? Deel 2: heftrucks

Deel 2: Heftrucks

In de logistieke sector worden tal van hefwerktuigen gebruikt, elk met zijn specifieke toepassing. De keuze van het juiste materiaal voor de juiste job is dan ook van essentieel belang om efficiënt te kunnen werken. Welke soorten hefwerktuigen er nu precies zijn, en waar ze kunnen worden ingezet proberen we hier te verduidelijken in een handig overzicht.

De heftruck

Opleiding heftruck

Opleiding heftruck

Een vorkheftruck is ongetwijfeld het meest bekende gemotoriseerde hefwerktuig. Een heftruck wordt ook wel een Clark, een vorkheftruck of een vorklift genoemd.

Het meest voorkomend type heftruck is de voorlader. Dit is een toestel op drie, vier of zes wielen, waarop vooraan 2 vorken zijn gemonteerd die lasten kunnen heffen. De bestuurderszetel wordt beschermd door een kooiconstructie, die de bestuurder moet beschermen bij het kantelen, of wanneer er een last op de cabine zou vallen.

Heftrucks worden meestal gebruikt om goederen die op een pallet staan te vervoeren of te stapelen, al dan niet in een palletstelling.

Een heftruck wordt aangedreven door een verbrandingsmotor op Diesel, LPG, door een elektromotor of door waterstof. Heftrucks bestaan in alle maten en gewichten, en kunnen afhankelijk van het type tot 50 ton heffen.

Om een heftruck te mogen besturen heb je een adequate opleiding nodig. De opleiding heftruck kan je volgen bij SIOS, zowel als startende heftruckchauffeur dan als gevorderde bestuurder. Voor het theoretisch gedeelte van de opleiding biedt SIOS een digitale leermodule aan. Eens geslaagd in deze e-learning  kan een lesgever van SIOS het praktijkexamen afnemen.

Er bestaan heel wat afgeleiden van een heftruck. Hieronder vind je een korte samenvatting van de verschillende types.

De reachtruck

Opleiding reachtruck

Opleiding reachtruck

Waar bij een heftruck de vorken voor de cabine zijn gepositioneerd, zijn deze bij een reachtruck aan de zijkant van de cabine geplaatst. De bestuurder van de reachtruck zit dus naast de vorken van zijn toestel, en niet achter de vorken. Daarnaast heeft een reachtruck ook drie of vier wielen, maar deze zijn veel kleiner dan die van een normale heftruck.

Door deze kleinere wielen kan een reachtruck makkelijker rond zijn as draaien dan een heftruck, en is het toestel een stuk wendbaarder dan een heftruck. Hierdoor kan de reachtruck worden gebruikt in kleinere magazijnen of smallere gangen. Het nadeel is dan weer dat die kleine wielen enkel geschikt zijn voor een vlakke magazijnvloer, en dat de reachtruck, ook wel zijlader genoemd, niet inzetbaar is op ruwer terrein.

Net zoals voor de andere gemotoriseerde interne transportmiddelen heb je ook voor de reachtruck een adequate opleiding nodig om er mee te mogen werken. SIOS geeft opleidingen reachtruck als open opleiding of bij u op het bedrijf. Het theoretisch gedeelte van de opleiding kan ook worden gevolgd als digitale leermodule.

Combitruck of smallegangentruck

Opleiding combitruck

Opleiding combitruck

Combitrucks of smallegangentrucks zijn speciaal ontwikkeld om gebruikt te worden in smalle gangen tussen rekken in het magazijn.

De bestuurder van deze toestellen kan net zoals bij een reachtruck dwars ten opzichte van de vorken zitten zoals bij een reachtruck, of achter de vorken zoals bij een heftruck. De vorken zijn echter 90° gedraaid. Door de vorken op deze manier te plaatsen moet je niet meer draaien tussen de gangen, waardoor het werken met deze trucks minder plaats in beslag neemt.

Door de werkruimte van het hefwerktuig te verkleinen kunnen de gangen tussen de rekken smaller worden gemaakt. Smallere gangen betekenen meer plaats voor rekken in het magazijn, waardoor de beschikbare ruimte beter kan worden benut.

Net zoals reachtrucks hebben ook deze toestellen kleinere wielen, waardoor ze niet geschikt zijn om te gebruikten op ruw terrein.

Als u op het bedrijf werkt met dit type hefwerktuig, kan SIOS uw werknemers op het bedrijf komen opleiden, zowel theoretisch als praktisch.

Orderpicktruck

Opleiding orderpicktruck

Opleiding orderpicktruck

Een orderpicktruck is een toestel dat wordt gebruikt om kleine pakketjes uit rekken in een magazijn op te halen en zo bestellingen klaar te maken.

Er bestaan horizontale en verticale orderpicktrucks. Bij horizontale orderpicktrucks kunnen pakketjes worden opgehaald die zich dicht bij de grond bevinden. De bestuurder of orderpicker kan die pakketten uit de rekken halen en stapelen op een pallet op de orderpicktruck.

Bij verticale orderpicktrucks kan het platform waar de orderpicker op staat ook in de hoogte bewegen. Hierdoor kan de orderpicker ook pakketten uit rekken halen die zich hoger bevinden.

SIOS kan bij u op het bedrijf opleidingen geven aan orderpickers die met deze toestellen moeten werken. Aangezien dit door een motor aangedreven transportmiddelen zijn is ook voor dit type hefwerktuigen een adequate opleiding nodig voor de bedienaar.

Verreiker

Opleiding verreiker

Opleiding verreiker

Een verreiker is een uit de kluiten gewassen heftruck, die makkelijk kan worden ingezet op ruw terrein. Deze machines zijn geschikt om lasten te kunnen bereiken die zich verder van het toestel bevinden. Om dit te doen zijn verreikers uitgerust met een telescooparm.

Verreikers worden over het algemeen niet ingezet in een magazijn, maar vooral voor buitengebruik, veelal in de bouwsector of in de landbouw. Vooraan op de telescooparm kunnen vorken worden geplaatst zoals bij een heftruck (om palletten te vervoeren), maar er kan ook een hijsarm worden gemonteerd of een bak voor grondverzet.

Opleidingen voor dit toestel worden steeds bij u ter plaatse op het bedrijf georganiseerd.