Booiebos 24, 9031 Gent (Drongen) – 09/220 93 85 – admin@sios.be

Welke soorten hoogwerkers zijn er? En waarom is een opleiding belangrijk?

Welke soorten hoogwerkers zijn er? En waarom is een opleiding belangrijk?

Welke soorten hoogwerkers zijn er? En waarom is een opleiding belangrijk?

Om een werk uit te voeren op een hoger gelegen, dikwijls moeilijk bereikbare plaats, is een hoogwerker onmisbaar. Hoogwerkers zijn dan ook een beetje manusjes van alles. Ze worden gebruikt om onderhoudswerken, poetswerken, montagewerken enz… uit te voeren. Werken op hoogte houdt echter tal van risico’s in, dus is een opleiding om met zo’n toestel te werken onontbeerlijk en verplicht. Maar wat kan je nu allemaal met zo’n hoogwerker doen, en welke soorten zijn er?

Meerijdende en zelfrijdende hoogwerkers

Eerst en vooral moeten we onderscheid maken tussen meerijdende en zelfrijdende hoogwerkers. Een meerijdende hoogwerker is gemonteerd op een bestelwagen of een vrachtwagen. Deze hoogwerkers kunnen niet op zichzelf bewegen of worden losgekoppeld van het voertuig waarop ze zijn gemonteerd. Zelfrijdende hoogwerkers worden vooral gebruikt door bedrijven die veel verplaatsingen moeten maken om werken op hoogte uit te voeren; denk maar aan bedrijven die werken uitvoeren aan elektriciteitskabels, of hoogwerkers gemonteerd op een brandweerwagen. Omdat de hoogwerker niet steeds moet worden gelost en geladen voor het uitvoeren van werken, kan met een meerijdende hoogwerker die heel vaak wordt gebruikt veel tijd worden gewonnen.

Meerijdend / Zelfrijdend

Meerijdende en zelfrijdende hoogwerkers

Een zelfrijdende hoogwerker kan volledig autonoom rijden. Deze hoogwerkers kunnen worden aangedreven door een thermische, elektrische of hybridemotor. Deze hoogwerkers kunnen op moeilijker bereikbare plaatsen worden ingezet en kunnen bv. makkelijker op kleine ruimtes of binnen worden gebruikt. De besturing van deze toestellen is echter zeer specifiek en vereist de nodige kennis om ermee aan de slag te kunnen. Hoe je deze toestellen veilig kan besturen wordt je aangeleerd tijdens een opleiding hoogwerker.

Soorten hoogwerkers

Er bestaan verschillende soorten hoogwerkers, die allemaal kunnen worden gebruikt voor specifieke doeleinden. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte soorten hoogwerkers, en waar ze kunnen worden ingezet. We bespreken hier vooral zelfrijdende hoogwerkers, de meeste types van deze hoogwerkers kunnen ook worden gemonteerd op een voertuig, waardoor ze meerijdend worden.

Verticale masthoogwerker

Deze zeer compacte hoogwerkers brengen je loodrecht omhoog langs de mast van het toestel. De kooi of korf waarin je wordt omhoog gebracht is meestal draaibaar naar alle richtingen, waardoor je op hoogte mogelijk is om in alle richtingen te werken. Deze hoogwerkers worden over het algemeen aangedreven door een elektrische motor, wat ze geruisloos maakt. Door hun compacte afmetingen zijn ze heel geschikt om te worden ingezet in kleine ruimtes, de elektrische aandrijving zorgt ervoor dat ze ook kunnen worden ingezet in ruimtes waar een verbrandingsmotor niet is toegestaan, zoals bv. de voedingsindustrie.

Verticale masthoogwerker

Schaarlift

Een schaarlift beschikt over een platform waarop personen verticaal kunnen worden naar omhoog gebracht om werkzaamheden op hoogte uit te voeren. Deze toestellen worden gebruikt op een voldoende draagkrachtige en vlakke ondergrond. Sommige toestellen zijn voorzien van stempelpoten waardoor ze kunnen worden gebruikt wanneer de ondergrond toch niet volledig vlak is. Het platform van een schaarlift is niet of nauwelijks wendbaar, waardoor een schaarlift minder geschikt is om moeilijk bereikbare plaatsen te bereiken. De bediening van een schaarlift is wel eenvoudiger dan die van de toestellen die we hierna bespreken.

Schaarlift

Schaarlift

Telescopische hoogwerker

Als er nood is een groot bereik, dan kan een telescopische hoogwerker de oplossing zijn. De uitschuifbare telescopische arm zorgt ervoor dat je een grote afstand kan overbruggen. Zelfrijdende telescopische hoogwerkers kunnen zelfs nog verplaatst worden met een maximaal uitgeschoven telescopische arm, zolang de ondergrond vlak en stevig is. De basis van het toestel is meestal draaibaar waardoor een nog groter bereik en inzetbaarheid mogelijk is.

Telescopische hoogwerker

Telescopische hoogwerker

Knikhoogwerker

Ook met een knikhoogwerker heb je een relatief groot werkbereik, maar het voordeel van deze hoogwerker is dat de arm wendbaarder is dan een telescopische arm, waardoor moeilijk bereikbare plaatsen nog beter kunnen worden bereikt. Deze hoogwerkers kunnen ook op iets ruwer terrein worden ingezet.

Hoogwerker met knikarm

knikhoogwerker

Jib-arm

Zowel telescopische als knikhoogwerkers kunnen worden uitgerust met een jib-arm. Dit is een kleine arm bovenaan het toestel, waarmee je het platform nauwkeuriger tot bij het doel kan brengen.

Spinhoogwerker

Een spinhoogwerker kan zowel binnen als buiten worden gebruikt op iets ruwere ondergrond. De poten van de spinhoogwerker zorgen ervoor dat de hoogwerker te allen tijde stabiel en horizontaal kan worden geplaatst als de ondergrond niet helemaal vlak is.

spinhoogwerker

spinhoogwerker